Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n liikevaihto vuonna 2024 oli 14,4 milj. euroa ja laski noin 7 prosenttia (15,4 milj. euroa) edelliseen vuoteen verrattuna. Tilikauden tulos oli edellisen vuoden tasolla 271 tuhatta euroa (270 tuhatta).

Palveluostoilla mitattuna yhtiön suurin asiakas vuonna 2024 oli Etelä-Savon hyvinvointialue, jonka osuus yhtiön liikevaihdosta oli noin 37,5 %. Seuraavaksi suurimmat asiakkuudet olivat Juvan kunta (22 %), Rantasalmen kunta (16 %), Sulkavan kuntakonserni (13 %), nykyinen Mäntyharjun kunta (6,5 %, sis. Pertunmaa) ja Puumalan kunta (3 %). Myynti omistajien ulkopuolisille asiakkaille oli noin 2 % liikevaihdosta.

Järvi-Saimaan Palvelut Oy osallistui yhdessä omistajiensa kanssa edunvalvontaan hankintalain uudistamiseen liittyen. Kunnanjohtajien kutsusta Järvi-Saimaan Palvelut Oy yhteistyön ominaispiirteitä esiteltiin alueen kansanedustajille ja tämä tilaisuus poiki jatkokutsun myös työ- ja elinkeinoministeriöön. Omistajien kanssa keskusteltiin myös siitä, miten mahdollinen 10 prosentin minimiomistusvaade vaikuttaisi yhtiöön ja miten mahdollista omistusosuuksien säätöä voitaisiin toteuttaa. Mäntyharjun ja Pertunmaan yhdistymisen myötä yhtiöllä on vuodenvaihteessa 2024 - 2025 kuusi omistajatahoa. Hankintalain työryhmämietintö tuli lausunnoille hieman tilikauden päättymisen jälkeen 15.1.2025 ja alustavan arvion perusteella se tarjoaisi selkeät puitteet JSP:n kaltaisen inhouse-yhteistyön jatkumiselle.

Työturvallisuuden kehittämistä jatkettiin määrätietoisesti. Vuoden 2024 erityisenä painopisteenä oli turvallisuushavaintoprosessin tehostaminen, mikä tuottikin tulosta, kun vuoden aikana käsiteltiin lähes 80 turvallisuushavaintoa. Määrä on yli 5 kertaa suurempi vuoteen 2023 verrattuna. Työtapaturmien määrä jatkoi laskuaan vuoden 2024 aikana. Viidessä vuodessa tapaturmista aiheutuvien poissaolopäivien määrä on tipahtanut 118:sta 5:een. Vuosien aikana tehdyt toimenpiteet, huomion kiinnittäminen työturvallisuuteen
ja yhteistyö ovat olleet avainasemassa positiivisten tulosten saavuttamisessa. Kehityssuunta antaa vahvan perustan jatkaa eteenpäin, mutta kehitettävää riittää edelleen.

Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n palveluksessa oli 31.12.2024 yhteensä 192 henkilöä, joista naisia 77 % ja miehiä 23 %. Henkilöstömäärä oli 6 henkilöä pienempi edellisen vuoden loppuun verrattuna. Henkilöstön keski-ikä vuoden 2024 lopussa oli 50,3 vuotta, mikä oli tasan vuoden vähemmän kuin vuoden 2023 lopussa. Järvi-Saimaan Palvelut suhtautuu erittäin myönteisesti nuorten- ja työttömänä olevien työllistämiseen joko määräaikaisilla työsuhteilla tai kesätyöpaikkoja tarjoamalla. Teemme tiivistä yhteistyötä kuntien työelämäpalveluiden kanssa.

Vuonna 2024 työllistimme 47 kesätyöntekijää ja tukityöllistimme 3 henkilöä. Oppisopimuskoulutusta vuonna 2024 suoritti 10 henkilöä. Henkilöstön hyvinvointia ja tyytyväisyyttä työnantajaan kartoitettiin Kevan työhyvinvointikyselyllä keväällä 2024. Kyselyyn vastanneista 79 % suosittelisi JSP:tä työpaikkana tuttavalleen.

Ateria- ja puhtauspalvelut

Yhtiön suurimman liiketoiminta-alueen ateria- ja puhtauspalveluiden liikevaihto vuonna 2024 oli noin 9,1 miljoonaa euroa. Vuoden aikana tuotettiin noin 1,1 miljoonaa maistuvaa ateriaa ja pidettiin laadukkaasti puhtaana yli 65.000 m2 erilaisia toimitiloja. Samalla onnistuttiin yli odotusten toiminnan tehostamisessa ja omistaja-asiakkaille myönnettiinkin vuoden lopulla ylimääräinen alennus.

Puhtauspalveluiden tuottaminen Rantasalmen vuodeosastolle päättyi tammikuussa 2024 vuodeosaston lakkauttamista vastaavasti. Syksyllä 2024 valmisteltiin yhteen valmistuskeittiöön siirtymistä Rantasalmella, mikä toteutuikin suunnitellusti hieman tilikauden päättymisen jälkeen tammikuussa 2025. Lisäksi yhtiö osallistui omalta osaltaan tulevan Mäntyharjun kunnan keskuskeittiö-ruokalan suunnitteluun, joka etenikin kilpailutukseen alkuvuonna 2025.

Omistajien kiristyvä taloudellinen tilanne on tunnistettu yhtiön merkittävimmäksi riskiksi ja tilikauden loppua kohden näitä vaikutuksia heijastui erityisesti yhtiön ateria- ja puhtauspalveluihin. Järvi-Saimaan Palvelut Oy käynnistikin ateria- ja puhtauspalveluitaan koskevat muutosneuvottelut joulukuussa 2024. Muutosneuvotteluiden taustalla olivat omistajien velvoitteet talouden tasapainottamiseksi ja näistä johtuvat säästötavoitteet. Nämä muutosneuvotellut päättyivät tilikauden päättymisen jälkeen ja yhtiö tiedotti muutosneuvotteluiden tuloksista 7.4.2025 (https://www.jarvisaimaanpalvelut.fi/muutosneuvotteluilla-arvioitua-pienemmat-henkilostovaikutukset/).

Vuoden 2025 osalta ateria- ja puhtauspalveluiden liiketoiminnan kehittymisessä on tunnistetavissa kaksi mahdollista kehityspolkua. Ensimmäinen vaihtoehto on ateria- ja puhtauspalveluiden palvelutuotannon volyymin supistuminen, johtuen ulkoisista tekijöistä, kuten omistajien taloudellisista haasteista sekä muutoksista asiakastarpeissa. Toisena vaihtoehtona on volyymin laajentuminen ateria- ja puhtauspalveluissa, johon liittyy yhtiössä luonnosteltu tiekartta 2025 – 2026.

Tekniset palvelut

Teknisten palveluiden liikevaihto vuonna 2024 oli noin 5,3 miljoonaa euroa.

Kiinteistönhoidon vastuulle kuului vuoden aikana 63 kiinteistöä. Rantasalmella sopimusrakennetta uudistettiin niin, että sähkö-, lämpö- ja vesimaksut eivät enää v. 2024 sisältyneet JSP:n sopimukseen. Vastaava muutos toteutettiin Juvan ja Sulkavan kohdalla vuotta aiemmin. Näin olemme entistä keskittyneempiä ydintoimintaamme palveluyhtiönä. Teknisellä sektorilla löydettiin uudenlaisia yhdistelmätehtävänkuvia ja esimerkiksi palvelupyyntöihin reagoitiin selvästi nopeammin, kuin sopimukset edellyttävät. Yhteistyö paikallisten urakoitsijoiden kanssa on toimivaa ja heille ohjattiinkin yli 400 työmääräintä kunnossapitojärjestelmästä. Latujen hoito keräsi taas kehuja ja liikuntapaikkoja myös kunnostettiin suunnitellusti. Kuntatekniikassa otettiin onnistuneesti käyttöön uusi kunnossapidon seurantajärjestelmä.

Vuoden aikana Etelä-Savon maakunnassa valmisteltiin vesihuolto 2040 suunnitelmaa. Suunnitelmassa yhtenä jatkotutkimuskohteena esitetään Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n operointialueen laajentamista. Tätä voi pitää merkkinä siitä, että ylikunnallinen yhteistyö on toimiva tapa toteuttaa vesihuoltoa. JSP:n vesihuollolle vuosi oli suurten investointien aikaa ja toisaalta varautumista häiriötilanteisiin ja poikkeusolosuhteisiin kohennettiin ja harjoiteltiin.

Vuoden aikana kuului paljon positiivisia uutisia kaavoitusrintamalta, kun uusia kaavahankkeita lähti liikkeelle usealla paikkakunnalla. Kaavoitus kulkee aina etunenässä ja vaikka nykyinen taloudellinen tilanne julkista sektoria haastaa, voi esimerkiksi vihreän siirtymän investoinneista ja matkailuhankkeista löytyä merkittäviä tulevaisuuden elinvoimatekijöitä koko seudulle.

JSP:n rakennuttamisessa vuosi oli historiallisen suurten hankkeiden aikaa. Juvan Itäsuon jätevedenpuhdistamon rakentaminen käynnistyi ja vuoden loppuun mennessä altaat oli pääpiirteittäin valettu. Vastaavasti Rantasalmella uuden Susimäen jätevedenpuhdistamon hanke eteni yleissuunnitteluvaiheeseen. Rantasalmella rakennettiin myös uutta Ruutananharjun vesilaitosta. Sulkavalla suunniteltiin uutta koulukeskusta ja satamahanketta. Lisäksi merkittäviä saneeraushankkeita toteutettiin ja suunniteltiin kaikilla paikkakunnilla. Kaikkiaan yhtiön rakennuttamisen hankesalkussa oli vuoden aikana yli 50 hanketta. Lisäksi vammaispalvelulain mukaisia asunnonmuutostyökohteita toteutettiin vuoden aikana ennätysmäärä, liki 250 kappaletta ympäri maakuntaa.

Osinko

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että vuodelta 2024 jaetaan osinkoa yhteensä 77.250 euroa (103.000 euroa v. 2023). Tilikauden päättymispäivänä yhtiöllä oli 103 osaketta, jolloin osakekohtainen osinko olisi 750 euroa.

 

Yhtiökokous

Yhtiön varsinainen yhtiökokous 17.6.2025 Sulkavalla. Ajankohta on hieman tavanomaista myöhäisempi omistajien toiveesta, vaalivuoteen näin.

 

Lisätietoja:

Hallituksen puheenjohtaja Aira Kietäväinen
p. 050 349 1353
aira.kietavainen@jarvisaimaanpalvelut.fi

 

Toimitusjohtaja Jyri Eskelinen
p. 044 417 5243
jyri.eskelinen@jarvisaimaanpalvelut.fi