Häiriötilanteen ensitiedote 25.9.2024

Juvalla kotitien vesihuoltotyömaalla sattui vuototilanne, jonka johdosta terveydensuojeluviranomainen on 25.9.2024 antanut talousveden keittokehotuksen oheisella kartalla rajatulle alueelle.

Kaikki ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista. Veden kiehauttaminen kahvin- tai vedenkeittimellä ei riitä. Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, vain hampaat on syytä pestä keitetyllä vedellä. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti.

Terveydensuojeluviranomainen ottaa talousvedestä näytteitä, joiden tuloksista tiedotetaan heti niiden valmistuttua. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran 26.9. klo: 12.00. Pahoittelemme tilanteesta aiheutuvaa haittaa.


 

Päivitys 26.9. klo:12.00

Terveydensuojeluviranomainen on ottanut verkostovedestä näytteet veden laadun varmistamiseksi. Tulokset ovat käytettävissä tiistaina 1.10. ja niistä tiedotetaan viiveettä. Keittokehotus on voimassa kunnes on varmistunut, että vedenlaadussa ei ole poikkeamia. Keittokehotuksen päättymisestä tiedotetaan erikseen.

Lisäksi talousveden desinfiointi klooraamalla on aloitettu Juvan vedenjakeluverkoston alueella. Kloorausta ei voida kohdentaa vain rajattuun verkoston osaan, joten sen vaikutus kattaa laajemman alueen. Kloori tuhoaa vedestä haitalliset bakteerit. Desinfioinnin aikana vedessä tuntuu kloorin hajua ja makua, mutta klooripitoisuus on kuitenkin niin matala, ettei se aiheuta terveyshaittaa.

Kartta päivitetty 26.9.

Päivitys 1.10. klo: 8.00

Juvan vesi- ja viemärilaitos
Järvi-Saimaan Palvelut Oy
Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto

Juvalla talousvettä ei enää tarvitse keittää

Juvan vesilaitoksen vedenjakelualueelle 25.9.2024 annettu ruoka- ja juomaveden keittokehotus ei ole enää voimassa. Keittokehotus annettiin varotoimenpiteenä jakeluverkossa sattuneen vuototilanteen vuoksi, ja se koski rajattua verkoston aluetta.

Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon terveydensuojeluviranomainen otti näytteitä Juvan vedenjakeluverkosta 26.9. Vesinäytteiden perusteella talousveden laatu täyttää mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -tavoitteet. eikä vettä tarvitse enää keittää. Mikäli kiinteistön putkistossa on seissyt vesi kiinteistön oltua tyhjillään, on vettä hyvä juoksuttaa kaikista kiinteistön vesipisteistä hetken aikaa. Näin sisäiset putkistot huuhtoutuvat vesikatkojen aikaan putkista irronneesta sakasta. Suoraan verkostoveteen kytketyt laitteet tulee puhdistaa kyseessä olevien laitteiden omien puhdistusohjeiden mukaisesti.

Vedenjakeluverkoston desinfiointia (klooraus) on jatkettu edelleen, mutta klooraus lopetetaan hallitusti alkuviikon aikana. Jakeluverkoston desinfiointi on onnistunut hyvin ja jakeluverkostossa kloori on varmistanut mahdollisten haitallisten bakteerien tuhoamisen. Vedessä voi tuntua kloorin hajua ja makua, mutta klooripitoisuus on niin matala, ettei se aiheuta terveyshaittaa.

Verkostosta tehdään vedenlaadun jälkivalvontaa alkuviikon ajan. Juvan vesi- ja viemärilaitos ja Järvi-Saimaan Palvelut Oy pahoittelevat tilanteesta asiakkailleen aiheutunutta haittaa.

Lisätietoja antaa:
Vesihuoltopäällikkö Anne Ruotsalainen puh. 050 400 8011
Terveystarkastaja Tiina Munck puh. 050 378 9483